Speciaal voor de verzamelaars en liefhebbers:

Big and colourful beauties - Birdwing butterflies

Voor wie nog niet van een birdwingvlinder heeft gehoord of erover heeft gelezen: deze prachtige vlindersoorten: Ornithoptera, Troides en Trogonoptera, behoren tot de familie van de pages.

Birdwings worden zo genoemd vanwege hun uitzonderlijke grootte, hoekige vleugels en vogelachtige vlucht. Ze zijn inheems op het Indiase subcontinent, het vasteland en in de archipel Zuidoost-Azië en Australië.
Tot de birdwingvlinders behoren enkele van de grootste vlinders ter wereld: de grootste birdwing is de Queen Alexandra; de op een na grootste de Goliath birdwing. Een andere bekende soort is Rajah Brooke's birdwing, een bijzonder aantrekkelijke soort genoemd naar Sir James Brooke, de eerste White Rajah van de 19e-eeuwse Sarawak.

Volgens onderzoekers zijn er 36 bekende soorten, maar er zijn ook veel sub soorten die er volgens kenners aan toegevoegd moeten worden.


Bescherming en verkoop
Vrouwtjes zijn met name vanwege hun grootte, mannetjes vanwege hun felle kleuren, populair onder de verzamelaars van vlinders. Alle birdwingvlinders worden vermeld in bijlage II van CITES, waardoor internationale handel wordt beperkt en er alleen op legale wijze een birdwingvlinder verkregen kan worden in landen die de CITES-conventie hebben ondertekend. Uitzonderingen worden gemaakt voor in gevangenschap gefokte exemplaren, die voornamelijk afkomstig zijn van boerderijen in Papoea-Nieuw-Guinea en Indonesië. De meeste soorten van de drie geslachten worden nu in gevangenschap gefokt, maar er zijn aanzienlijke verschillen in de hoeveelheden die van elke soort worden gekweekt.


De verkoop van Ornithoptera Alexandrae is volledig verboden. Ornithoptera Alexandrae staat vermeld op Bijlage I/ Appendix I en kan daarom juridisch niet internationaal worden verhandeld. Tijdens de bijeenkomst van de CITES-dierencommissie in 2006 hebben sommigen voorgesteld O. Alexandrae naar bijlage II te verplaatsen, omdat de voordelen van instandhouding met duurzaam beheer misschien groter zijn dan die van het handelsverbod. Drie Troides en acht Ornithoptera-soorten hebben beoordelingen gekregen van de IUCN Rode Lijst, met classificaties variërend van "minst bezorgd" tot "bedreigd".

Bij alle birdwingvlinders die wij aanbieden, ontvang je ook een CITES- nummer.

© 2018 - 2023 Beautiful Gifts by | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel